Home Newsroom News Vidi grant voor Menno Veldhorst
13.05.2016Quantum Computing

Vidi grant voor Menno Veldhorst

Image
Share this article

Robuuste bouwstenen maken voor een quantum computer van silicium

Dankzij de enorme ontwikkelingen in de halfgeleidertechnologie zijn we nu in staat om miljarden transistoren op een enkele computerchip van silicium te plaatsen. Het is juist deze technologie die ook centraal kan staan in de uitdaging van deze eeuw: het bouwen van een quantum computer. Gewone bits zullen plaatsmaken voor quantum bits om de meest fundamentele aspecten van de quantum mechanica te gebruiken voor het oplossen van problemen die met klassieke methodes niet te beantwoorden zijn. Enkele quantum bits zijn al gerealiseerd. Deze opereren echter vaak onder ideale omstandigheden en alleen bij de allerlaagste temperaturen. Dat gaat Menno Veldhorst in dit Vidi-project aanpakken door samen met zijn team robuuste bouwstenen te ontwikkelen die ook op hogere temperatuur goed werken. Dan kan het aantal quantum bits opgeschaald worden tot grote hoeveelheden en kunnen we de transitie maken naar het tijdperk van de quantum computer.

 

Image

Researchers demonstrate error-corrected building block of a quantum computer

Quantum computers are based on qubits that, unlike classical bits, can not only take the values 0 or 1 ...
Read more