Home Newsroom News De kwantumcomputer komt eraan
05.07.2016Quantum Computing

De kwantumcomputer komt eraan

Image
Share this article

De kwantumcomputer komt eraan. Nadat wetenschappers jarenlanger het mysterieuze verschijnsel van de kwantummechanica ontrafelden, zijn ingenieurs nu klaar om al die kennis te gebruiken voor apparaten. De kwantumcomputer, het huzarenstukje van deze technologie, kan binnen vijf jaar bestaan.

Voor het zover is, zijn er echter nog flinke horden te nemen. Het maken van een kwantumdeeltje is namelijk niet eenvoudig. Het vereist een bovenmenselijke nauwkeurigheid, een vrijwel onmogelijk lage temperatuur en zelfs dan is de stabiliteit van de computer nog niet je-van-het.

Gelukkig werken er bij zowel universiteiten als chipbedrijven mensen koortsachtig aan steeds betere kwantumchips. Het aantal qubits neemt daardoor gestaag toe en lijkt ieder moment snel te kunnen gaan groeien. IBM laat mensen al in de cloud experimenteren met vijf qubits, terwijl op de TU Delft al chips van tien bits in de maak zijn.
In het julinummer van De Ingenieur een uitgebreid verhaal over kwantumcomputers.

Image

Ronald Hanson genomineerd voor de De Huibregtsenprijs 2016

De Huibregtsenprijs is bestemd voor een onderzoeksproject dat wetenschappelijk vernieuwend is en dat zicht biedt op een maatschappelijke toepassing. ...
Read more