Home Newsroom News Europese Unie Start Quantum Flagship
19.04.2016Organization

Europese Unie Start Quantum Flagship

Image
Share this article

De Europese Commissie heeft voorgesteld een miljard euro beschikbaar te stellen voor een op te richten Quantum Flagship, een grootschalig Europees onderzoeksprogramma voor quantumtechnologie. Dit maakte de Commissie vandaag bekend. Binnen het Quantum Flagship zullen wetenschappers van verschillende disciplines de quantummechanica verder ontwikkelen en worden er nieuwe toepassingen op de markt gebracht. Het Quantum Flagship is onderdeel van het ‘Technology Package’, een breed pakket aan maatregelen om de digitale economie van Europa te versterken.

Wetenschappelijk directeur van QuTech, Leo Kouwenhoven is blij met het initiatief: “ik ben blij dat de Europese Commissie het belang van quantumonderzoek hiermee onderstreept en ermee aangeeft dat het ontwikkelen van quantumtechnologie van groot belang is voor de Europese kenniseconomie”. Onder leiding van Kouwenhoven heeft QuTech, een gezamenlijk instituut van de TU Delft en TNO, zich ontwikkeld tot een van de belangrijkste wetenschappelijke instituten op dit gebied. QuTech werkt daarbij samen met grote partners als Intel en Microsoft.

“De oprichting van dit Quantum Flagship is mede te danken aan de inzet van Nederland, en met name minister Kamp. Ik heb zeer veel waardering voor zijn inzet, zowel persoonlijk als vanuit het ministerie”, stelt Kouwenhoven. Minister Kamp en EU-commissaris Oettinger waren eind 2015 nog op bezoek bij QuTech. Tijdens het EU-voorzitterschap organiseert Nederland op 17-18 mei een Europese Top over quantumtechnologie in Amsterdam. Hier krijgt het Quantum Flagship een officiële start en wordt het Quantum Manifesto overhandigd aan minister Kamp en commissaris Oettinger.

Nieuwsbericht Ministerie van Economische Zaken
Nieuwsbericht Europese Commissie

Tim Taminiau in Surf Magazine

Delftse onderzoeker Tim Taminiau: Een quantumcomputer heeft geen moeite met een sleutel van duizenden cijfers.

Delft internationaal in voorhoede Quantumcomputers komen eraan ‘Ons doel is om een fundamenteel veilig netwerk van quantumcomputers te bouwen, ...
Read more