Home Newsroom News Interview New Scientist
15.09.2015Quantum Computing

Interview New Scientist

Image
Share this article

De quantumcomputer staat op het punt om een ware ict-revolutie te ontketenen. New Scientist sprak fysicus Leo Kouwenhoven, met de wegbereider die deze doorbraak eindelijk werkelijkheid gaat maken.

Wat gebeurt er wanneer we straks een quantumcomputer hebben?
‘Dan heb je de beschikking over exponentiële rekenkracht. Maar veel dingen weten we nog niet. Als men deze vraag had gesteld aan de uitvinder van het http-internetprotocol, had hij ook niet gezegd: dit gaat ons straks Facebook opleveren. Toen was er misschien gezegd: wetenschappers kunnen hun data aan elkaar toesturen en dus kun je gemakkelijker op verschillende plekken met elkaar werken.’

Is er dan nog helemaal niks over te zeggen?
‘Er zijn een paar dingen die we graag zouden willen doen met een quantumcomputer. Bijvoorbeeld materiaaleigenschappen voorspellen en optimaliseren. Normaal gesproken zou je dat in het lab doen en kijken of het werkt. Dat is trial-and-error en dat is heel langzaam. Straks kan een quantum computer dat sneller. En dan bedoel ik niet een beetje sneller, maar heel veel sneller. Berekeningen die met de huidige type computers nog zo lang duren als de leeftijd van het universum, kun je straks in een week doen.’

Lees het hele interview (pdf)

QuTech Intel

QuTech quantum institute enters into collaboration with Intel

American chip manufacturer Intel and QuTech, the quantum institute of TU Delft and TNO, have finalised plans for a ...
Read more